Situació

La vila de Poboleda es troba suaument estesa sobre un vessant abocat al riu Siurana, en una zona bastant oberta i de moderats pendents degut al desgast del riu a través del temps. El terme està emmarcat pel terme veí de la Morera al nord i a l’est, al sud la serra del Tossal el separa de Porrera i a ponent les carenes el delimiten de Torroja del Priorat.

Altitud: 343 m. Superfície: 13,90 quilòmetres quadrats. Població: 374 hab.

Història

Poboleda, topònim provinent del llatí que significa bosc de pollancres o d’albers, passà cap al 1151 a mans d’Arbet de Castellvell. La fundació del poble es produí uns anys després quan, cap al 1170, els ermitans del Montsant davallaren al pla per dur la vida comunitària a un indret anomenat Populeta. Poboleda fou, doncs, el lloc originari de la comunitat de Scala Dei i allí residiren els frares fins que el 1203 el rei Pere els amplià el terme i traslladaren, aleshores, la ubicació del monestir, mentre Poboleda restava com una granja agrícola.

Segons un document del segle XVII, rebé el nom de Granja de Albes.

Festes i costums

Poboleda celebra la Festa Major els dies 4, 5 i 6 d’agost en honor a Sant Pere i a Sant Domènec de Guzmán. Al mateix mes, els dies 15 i 16 té lloc un aplec a l’ermita de Maria Assumpta.

Al gener es continua celebrant la típica festa de Sant Antoni Abat, si bé durant els últims anys ha perdut el seu caràcter com a conseqüència de la reducció del nombre d’animals. El segon dissabte de setembre se celebra la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga, recuperada el 1999. Durant aquestes dates s’engalanen els carrers de la vila amb motius i eines de la verema a l’antiga. Es fan exposicions de productes artesans de Poboleda i degustacions de vi de la DOQ Priorat entre d’altres activitats. També es va a veremear com abans, és a dir, amb animals, portadores, falçons, etc. Tot seguit es procedeix a piar el raïm, activitat en que tothom hi pot participar. D’uns anys ençà el dissabte anterior els cellers de Poboleda realitzen jornada de portes obertes com a activitat prèvia.

També des de fa uns anys coincidint amb el dissabte de la Setmana Santa s’organitza la mostra Poboleda Vins, en què participen la majoria de cellers del poble i que normalment es realitza al recinte de La Closa.

Llocs d’interès

A Poboleda hi ha grans casals dels segles XVIII i XIX. Al carrer Major destaca la casa dels Frares, de grans dimensions. Als afores del poble i a tocar del riu hi ha el Molí dels Frares, del segle XVIII i que era propietat de la Cartoixa de Scala Dei. De l’antiga muralla es conserva un tros del llenç i el record d’un portal. L’edifici més notable de Poboleda és l’església parroquial de Sant Pere. La seva construcció començà el 1750. És un edifici neoclàssic amb restes d’esgrafiats a la façana que conté restes de pintures murals. Fora del poble, alguns paratges que cal tenir en compte són la Font d’en Mingot o l’Ermita de Maria Assumpta.

Web de l’Ajuntament de Poboleda